Persze írhatnám, hogy én mindig is tudtam, hogy március az endometriózis hónapja, de nem lenne igaz. A sárga szalag nekem csupán egy emoji volt, mielőtt arcul csapott volna vele az élet. A rózsaszínnel és a kékkel képben voltam, sőt évek óta segítem a kemoterápia alatt álló anyákat is, de arról, hogy mit jelent a sárga, mit sem tudtam. Március az endometriózis hónapja, és ezzel a sárga szalag hónapja is. 

A mi sárga szalagos történetünk tavaly januárban kezdődött, akkor derült ki a lányomról, hogy endometriózisa van. A szó ismerősen csengett, utánaolvastam a neten, és meg is nyugodtam: nincs itt baj, hiszen ez csak egy jóindulatú szövetszaporulat. Itt követtem el az első hibát. A pozitív hozzáállásom miatt nem kutattam tovább. Én, az anya, aki túl vagyok egy rosszindulatú nőgyógyászati műtéten, megkönnyebbültem: ezt simán megoldjuk.

Néhány hónap alatt azonban mindent megtudtam a betegségről. Sokszor úgy érzem, jobban értem, mint egy átlagos orvos, akinek nem ez a szakterülete. Tudom, hogy az endometriózisnak is vannak stádiumai (nekünk a legrosszabb jutott), tudom, hogy aljas, mert ha éppen úgy helyezkedik el, akkor semmilyen hagyományos diagnosztikai vizsgálat nem ad valós képet arról, hogy meddig terjed és mit rombol.

Tudom, hogy alattomos, minden 10. nőt érint, és sokan nem is tudnak róla, mert sajnos még mindig sok orvos legyint és tudja be női hisztinek a fájdalmat.

Tudom, hogy azoknak a családoknak, akik hiába vágynak gyerekre, ismerős a neve, mert az ELSŐ meddőségi okok között szerepel.

Tudom, hogy hiába mondják „jóindulatúnak”, nemcsak a női szerveket érinti, de átterjedhet a belekre, vesére, hasnyálkahártyára, szinte mindenhova, és ahova elér, ott rombol, sokszor menthetetlen károkat okozva. És amit most már szintén tudok: hogy örökre velünk marad, mert a tudomány jelen állása szerint gyógyíthatatlan, a tünetei jó esetben pedig csak enyhíthetők.

Mikor fordulj orvoshoz?

Az endometriózis egy nagyon nehezen diagnosztizálható, nagyon fájdalmas betegség, ami a méhnyálkahártya megjelenését és ciklussal összefüggő burjánzását jelenti a méh izomrostjai között, valamint a méhen kívül. Mindenképp fordulj orvoshoz, ha:

  • szabálytalan időközönként jelentkező, görcsös menstruációtól szenvedsz,
  • erős kismedencei fájdalmat érzel, ami akár kisugárzik a csípődbe és combjaidba is,
  • menstruáció alatt hőemelkedésed van,
  • gyakori vizelési ingerrel, gyakran jelentkező húgyúti fertőzéssel küzdesz,
  • fájdalmasak a nemi együttlétek és a nőgyógyászati vizsgálatok,
  • fájdalmas a peteérésed,
  • sikertelenül próbálkozol a teherbeeséssel.

Az elmúlt hónapokban számos sorsba nyertem bepillantást. Tudom, hogy rengeteg kapcsolat megy rá arra, hogy ezek a lányok, nők és asszonyok akár minden napot, de a hónap egynegyedét biztosan pokoli kínok között élik át. Sokszor ráadásul nem a fájdalom a legrosszabb, hanem a megaláztatás, ami a hitetlenkedők miatt éri őket. Mert ez nem HISZTI, és nem FANTOM, ahogy sokan gondolják. Ez egy valós, létező betegség.

Valahol itt tartok a történetünkben.

A mondás igaz, csak egészség legyen! Még inkább igaz, ha a gyerekedről van szó! Anyaként ebben a helyzetben lenni… nincsenek rá szavak…

Legbelül bocsánatot kérek nemcsak a lányomtól, de mindenkitől, akit érint, akit nem vesznek komolyan, mert tudom, mit éreznek, minket is küldtek haza „fantomfájdalom” megalázó diagnózisával! Nem adom fel, viszem a hírét, hogy Te, ha teheted, ne éld ezt át, amit mi! Mert ez nem hiszti, tíz nő közül egy szenved tőle. Figyeljünk egymásra! 

Nyitókép: Freepik.