4 tipp önbizalom erősítésre, ami mindig működik
4 mins read

4 tipp önbizalom erősítésre, ami mindig működik

Az önbizalom erősítés szinte kulcskérdés a mai világban. Még akkor is igaz ez, ha néha úgy tűnik, pont azok nem szorulnak rá, akiknek egyébként lenne okuk aggódni miatta. Nekem világéletemben szükségem volt rá, nem mintha kizárólag negatív dolgok történtek volna velem, ezért temérdek időt fordítottam arra, hogy képezzem magam a témában. Megmutatom, mi az, ami nekem mindig működik, ha kétségek közt sodródom.

Önbizalom erősítés 1. tipp – Merj foglalkozni a negatív gondolatokkal.

Az nem bölcs taktika, ha elnyomod magadban a negatív érzéseket. Foglalkozz velük és mutass együttérzést önmagaddal.
Hasznos lehet, ha leltárt készítesz a napi gondolatfonalaidról. Fordíts különös figyelmet a múltra vonatkozó merengésekre vagy a jövőre vonatkozó pesszimista gondolatokra, valamint az önmagadat becsmérlő kijelentésekre.

Milyen negatív automatikus gondolatok merülnek fel benned (pl. „ezt nem kellett volna megtennem”)?

És találd meg, hogy milyen egészséges, kiegyensúlyozott alternatívákkal kezdheted el lassan helyettesíteni ezeket a gondolatokat (pl. „Senki sem tökéletes. Én megteszek minden tőlem telhetőt.”)?

Az önbizalom erősítés első lépése, hogy felismerd a saját tökéletlenségedet. Viszont az is hozzátartozik a folyamathoz, hogyha szükséges, változtass. Tehát, ha a megteszek minden tőlem telhetőt-re nemleges a válaszod, akkor dolgozd ki, hogyan orvosolhatnád ezt a problémát.

Önbizalom erősítés 2. tipp – Vágj bele új készségek elsajátításába.

Legyen szó egy új készség elsajátításáról, egy tanfolyamra való beiratkozásról vagy az álmaid felé tett apró lépésekről, az önmegvalósítás létfontosságú módja az önbizalom hathatós erősítésének és fenntartásának.

Ha úgy érzed, hogy képes vagy elérni a céljaidat, akkor te lehetsz az ügynököd egy olyan társadalomban, amely talán arra tanított, hogy kicsiben játssz, és eltántorított attól, hogy a valódi vágyaidra összpontosíts.

Nyilván itt meg kell jegyezni, hogy a vágyaid elérése nem mehet át önzésbe. Tehát ez egy vékony mezsgye. Mondjuk, ha az az álmod, hogy megtanulj hegedülni, de ezzel időt veszel el a családtól vagy a gyakorlásoddal túlságosan zavarnád a körülötted élőket, akkor egyfajta kompromisszummal kell számolnod. Azzal együtt, hogy az álmodat nem kell feladnod.

 

Önbizalom erősítés 3. tipp – Válj meg a mérgező kapcsolatoktól, amelyek csak elszívnak.

Nehéz lehet fenntartani a magas önbecsülést, ha a határaidat megsértik, vagy ha lemondasz a szükségleteidről és vágyaidról, hogy másoknak megfelelj.

Lassan kezdj el leválni azokról a kapcsolatokról, amelyek túlzottan sok időt és energiát vesznek el, és gyakorold a nemet mondást.

Kérdezd meg magadtól:

„Tényleg ezzel az emberrel akarom tölteni az időmet? Vagy kötelességemnek érzem, hogy ezt tegyem?”.

Önbizalom erősítés 4. tipp – Kérdőjelezd meg saját belső gyűlöleted és társadalmi sztereotípiákat.

Határozd meg, milyen káros társadalmi hiedelmeket tápláltak beléd, amelyek még mindig visszatartanak.

Ahelyett, hogy másokkal versengenél vagy lebecsülnéd önmagad, gyakorold az egyedi tulajdonságaid megbecsülését, és fogadd el a pótolhatatlanságodat.

Hasznos lehet, ha összeírsz egy listát azokról a tulajdonságokról, amelyeket csodálsz magadban, és azokról, amelyeket mások észrevesznek és értékelnek benned.

Ha kapcsolatba kerülsz azzal, hogy ki vagy és milyen egyedi tulajdonságokkal rendelkezel, az növelheti az önbecsülést és az önbizalom erősítést.