Az elbizonytalanodás a párkapcsolatban eddig normális!
9 mins read

Az elbizonytalanodás a párkapcsolatban eddig normális!

Az elbizonytalanodás a párkapcsolatban egy bizonyos szintig normális. Tudd meg, hogy melyek az egészséges kételyek, és melyeknél kell komolyan elgondolkodnod, hogy merre tovább. Ne félj, mindenre van megoldás.

Lehetnék boldogabb? Tényleg ezt akarom? A partnerem az „igazi”? Ezt szem előtt tartva fontos, hogy ne feledjük, hogy szinte minden párnak vannak kétségei a kapcsolata során valamikor.

Az elbizonytalanodás hátterének megértése a párkapcsolatban

A kétség teljesen normális reakció a változásra. Akár munkahelyet váltunk, akár elköltözünk, akár elkötelezzük magunkat egy kapcsolat mellett, a kétely a bizonytalanságra adott eredendően emberi reakció. Ez a fajta kétely stresszreakcióként értelmezhető, amely az agyunk módja arra, hogy mérlegelje az új kihívásokat, amelyekkel a jövőben szembesülhetünk. Aggódhatunk például amiatt, hogy vajon jól kijövünk-e majd a partnerünk barátaival, hogy ugyanúgy gazdálkodik-e a pénzzel, mint mi stb.

Félelem az elkötelezettségtől

A párkapcsolati kétségek az intimitástól való félelemként is értelmezhetőek. Ha az egyre elkötelezettebb kapcsolat felé tett lépések pánikot keltenek benned, akkor érdemes megvizsgálni, hogy nem -e attól rettegsz, hogy közel engedj valakit magadhoz.

Például a személyes gondolataid, ötleteid és álmaid megosztása, valamint a sebezhetőség és a mély érzelmek kifejezése a partnereddel. Vagy esetleg az, hogy megismerje a legközelebbi barátaidat és családtagjaidat. Ha az ehhez hasonló forgatókönyvek pánikot vagy visszahúzódást váltanak ki belőled, az arra utalhat, hogy szorongó vagy elkerülő kötődési stílusod van, különösen a romantikus kapcsolatokban.

A kötődési stílusok általában gyermekkorban alakulnak ki, és meghatározzák a felnőttkori kapcsolatok alaphangját. A szorongóan kötődő egyének a bizalommal és a biztonságérzettel küzdenek, míg az elkerülő kötődésűek általában a szoros kapcsolatok kialakításával és fenntartásával.

Korábbi tapasztalatok

A jelenlegi kapcsolatoddal kapcsolatos kételyek a múltbeli tapasztalatok visszahatásai is lehetnek. Például előfordulhat, hogy a múltban olyan emberekkel randevúzott, akik hűtlenek vagy érzelmileg elérhetetlenek voltak. Emiatt lehet, hogy kialakult benned egy olyan hiedelem, hogy a jövőbeli kapcsolatok hasonlóan fognak alakulni, és a múltbeli tapasztalatok alapján feltételezel bizonyos dolgokat a jelenlegi kapcsolatodban. Ily módon a kétségei valószínűleg a saját bizonytalanságának kivetülése, és nem feltétlenül a partnerén vagy a kapcsolatán alapulnak.

A kommunikáció hiánya

Gyakran előfordul, hogy az elbizonytalanodás a párkapcsolatban a halovány kommunikáció miatt merül fel. Ki tudom-e fejezni a kétségeimet, és tudok-e beszélgetni róluk? Félek attól, hogy sebezhető vagyok? Tudunk-e egészséges módon navigálni az ilyen jellegű konfliktusok között? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozhat önmagával, a partnerével vagy egy párkapcsolati tanácsadó vagy terapeuta segítségével.

Az elbizonytalanodás a párkapcsolatban önsorsrontó lehet

Ha kétségeid vannak a kapcsolatoddal kapcsolatban, az káros hatással lehet rád, a partneredre és a kapcsolatotokra. Fokozódhatnak a viták, a bizalmatlanság és a szorongás érzései. Bár némi kétség normális, a krónikus kétségek befolyásolhatják az egészséges kapcsolatok fenntartására való képességét, károsíthatják a meglévő bizalmat, és potenciálisan szakításhoz vezethetnek.

Ha a kételyek alacsony önbizalomban vagy önbecsülésben gyökereznek, az szintén jelentős hatással lehet a kapcsolatod pályájára. Az önbizalomhiány miatt szükséged lehet a partnered állandó megerősítésére vagy megnyugtatására, ami miatt felelősnek érezheted magad az érzelmeidért. Ez olyan dinamikát hozhat létre, amely háttérbe szorítja a kapcsolat pozitív aspektusait, és egy egészséges kapcsolatot bizonytalanságban és instabilitásban gyökerezővé változtathat. Ha azt veszi észre, hogy tartósan önbizalomhiányban szenved, fontolja meg, hogy minél hamarabb foglalkozik vele, mivel ez szorongásos érzéseket, depressziót eredményezhet, és tartós hatással lehet az interperszonális kapcsolataira és egészségére.

Innen tudod, hogy az elbizonytalanodásod egészséges vagy káros a párkapcsolatban

Míg egyes kétségek a kapcsolatodban normálisak, mások károsak lehetnek, és azt jelzik, hogy egészségtelen kapcsolatban élsz.

Egészséges kétségek

  • Úgy érzed, hogy valaki máshoz vonzódsz. Például a barátaiddal vagy, és azon kapod magad, hogy beszélgetsz valakivel, akit vonzónak találsz. Néhány órával később pánikolni kezdesz, mert azt gondolod, hogy ez az új vonzalom azt jelenti, hogy el kellene hagynod a partneredet. Fontos megjegyezni, hogy egy kapcsolat után (különösen, ha az hosszú távú) valószínűleg egy ponton vonzónak találsz majd valaki mást, ez természetes! Itt azonban az a fontos, hogy tartsd nyitva ezt a kommunikációs vonalat a partnereddel, és oszd meg vele, ha a mások iránti vonzalmad cselekvéshez vezet.
  • Nem mindig vagy szexuálisan kielégült. Lehet, hogy a partnered nem elégíti ki a szexuális igényeidet és vágyaidat. És bár ezt tekinthetjük kapcsolatbomlasztónak, ez gyakran a hatékony kommunikáción múlik. Michael Batshaw pszichoterapeuta megjegyzi, hogy a szex tulajdonképpen a kommunikáció egy fajtája, amely gyakran párhuzamba állítható a kapcsolat egyéb aspektusaival. Ily módon, ha nyíltan és őszintén kommunikálnak a hálószobában, akkor az esetleges kompatibilitási problémák is kezelhetők és feldolgozhatók.
  • Nem jössz ki jól a párod családjával. Az a bizonyos fokú elbizonytalanodás, hogy beilleszkedsz-e a partnered családjába, teljesen normális minden kapcsolatban. Ha a párod hajlandó dolgozni a kötődésen, határokat szabva és tiszteletben tartva az érzéseid, akkor képesnek kell lenned arra, hogy egészséges dinamikát hozz létre saját magad és a partnere családja között.

Kifejezetten Káros Kétségek a párkapcsolatokban

  1. Folyamatos megtévesztés, becstelenség vagy árulás. Ha föltűnik, hogy a pároddal bizalmi problémáitok vannak, amelyek féltékenységben, pszichológiai bántalmazásban vagy érzelmi fenyegetésben nyilvánulnak meg, ez annak a jele, hogy a kételyeid jogosak lehetnek. Ezenkívül, ha a partnered újra megtévesztő, becstelen vagy hűtlen veled, tekintsd ezt az egészségtelen kapcsolat figyelmeztető jelének. Abban az esetben, ha a kedvesed függőséggel, hangulatzavarral vagy egyéb pszichológiai problémákkal küzd, fontold meg a párkapcsolati tanácsadást.
  2. Nem érzed magad biztonságban. Ha a mentális, fizikai vagy érzelmi biztonságod kerül veszélybe, tekintsd ezt annak jeleként, hogy véget kell vetned a kapcsolatnak. Ezekben az esetekben oszd meg aggodalmaid egy megbízható baráttal vagy családtaggal, és kérj szakmai segítséget, ha nem vagy képes megbirkózni vele.

 

Ahogy tehát láthattad, a párkapcsolati bizonytalanság teljesen természetes egyfelől, másfelől azonban be kell látni, hogyha a kétségek szintje egy ponton túlmutat, és ki kell lépni a kapcsolatból, vagy krízisként kezelni a helyzetet.

Forrás: Doubting Your Relationship? Here’s What You Need to Know | Therapy Central (therapy-central.com)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük