A féltékenyég a szerelem jele? Nézd meg, hogy mikor!
10 mins read

A féltékenyég a szerelem jele? Nézd meg, hogy mikor!

A féltékenység a szerelem jele? Mikor egészséges a féltékenység és mikor káros? Egy kis féltékenység időnként rendben van, a féltékenység romboló hatású lehet, és akár véget is vethet a kapcsolatoknak. Akár te küzdesz a féltékenység érzésével, akár a partnered féltékeny, olvasd végig ezt a cikket, hogy többet tudj meg erről az érzelemről, és arról, hogy te és a párod hogyan tudjátok együtt kezelni.

A féltékenység a szerelem jele?

Először beszéljünk az egészséges szintről, hogy pozitívak legyünk. Ez esetben az ok tulajdonképpen teljességgel egyszerű, és magától érthetődik.

Mert normális, hogy időnként féltékenyek vagyunk. Lehet, hogy észreveszed, hogy valaki flörtöl a partnereddel, vagy hogy a partnered flörtölő jeleket ad valaki másnak. Azért érzel féltékenységet, mert nem akarod, hogy mással legyen.

A féltékenység ezzel együtt a bizalomhiány jele is lehet. Ha féltékenyek vagyunk arra, amit a partnerünk csinál, az lehet, hogy azért van, mert nem bízunk benne. Ez lehet azért, mert a párunk a múltban gyanúsan viselkedett, vagy csak azért, mert korábban összetörték a szívünket. Bár a féltékenység nem mindig jelzi, hogy nem bízunk a partnerünkben, de mindenképpen előfordulhat.

A féltékenység segíthet abban, hogy határokat szabj a kapcsolatban

Néha a féltékenység érzése teljesen normális (és ésszerű) reakció arra, amit a partnered tesz vagy tett. Ha úgy érzed, hogy átlép egy határt, ülj le vele, és beszéld ki a dolgot. Elmondhatod, miért érzed féltékenynek magad, és mit tehet ő, hogy enyhítse ezeket az érzéseket.

Például lehet, hogy féltékenységet vagy szorongást érzel, amikor a párod nem mondja meg, hová megy. Mondhatsz valami olyasmit, hogy „Kicsit aggódom, amikor egész éjjel kimaradsz anélkül, hogy beszélnél velem. Szeretném, ha az éjszaka folyamán néhányszor írnál nekem, és tudnám, merre vagy.” A féltékenységet felhasználhatod arra, hogy határokat szabj a kapcsolatodban.

Egyáltalán miért lehetünk féltékenyek?

Itt 3 esetet különítünk el egymástól, melyek egyike, vagy akár mindegyike valós lehet. Így neked kell szigorú önvizsgálattal kiszűrni, hogy melyik a legigazabb rád nézve.

#1. Ha azt vesszük észre, hogy más is vonzódik a párunkhoz

Tegyük fel buliban vagy, és amikor visszajössz a mosdóból, a párod épp egy másik emberrel beszélget, ami kissé flörtölős hangulatúnak tűnik. Teljesen normális, hogy abban a pillanatban elkap a féltékenység – lehet, hogy odamész, és beleszólsz a beszélgetésbe, vagy később rákérdezel a párodnál. A féltékenység kis adagokban teljesen rendben van a romantikus kapcsolatokban, amíg nem válik megszállottá vagy irányítóvá.
A féltékenység kis adagokban segíthet értékelni a partneredet. Amikor látod, hogy mások is vonzódnak hozzá, az emlékeztethet arra, hogy mi van neked, és miért szereted őt annyira.

#2. A féltékenység néha az alacsony önbizalom hozadéka

Ha úgy érzed, hogy nem vagy elég jó a partnerednek, akkor állandóan azon aggódhatsz, hogy mikor talál valaki mást. Ez féltékenységi problémákat okozhat, mivel elbizonytalaníthat, valahányszor a partnered valaki mással kerül kapcsolatba. Ezek a problémák nem tesznek téged (vagy a partneredet) rossz emberré, csak azt jelentik, hogy van néhány probléma, amin még dolgoznod kell ahhoz, hogy a kapcsolatotok valóban egészséges legyen.
Az önbecsülésed növelésén úgy dolgozhatsz, ha beszélsz egy mentálhigiénés szakemberrel. Ő konkrét tanácsokat ad, amelyek segítenek, hogy kedvesen bánj magaddal és növeld az önbizalmadat.

#3. A féltékenység néha az irreális elvárások miatt alakul ki

Például, te 100%-ban együtt akarod tölteni minden idődet a pároddal, ám neki szüksége van egy kis térre (vagy fordítva), akkor ez előbb – utóbb valószínűleg féltékenységhez vezet. Ezeket a problémákat úgy tudod kezelni, ha leülsz a partnereddel, és megbeszélitek, hogy mit szeretnétek a kapcsolattól. Így olyan kompromisszumot találhattok, ami mindkettőtöknek megfelel, és a féltékenység is megszűnhet.
Például lehet, hogy heti 2-3 estét arra szánsz, hogy csak ti ketten lógjatok együtt, majd heti 1-2 este külön-külön elmész a saját barátaiddal. Így mindketten kaptok kis időt külön, miközben minőségi időt töltötök egymással.

féltékenység szerelem jele I.

Honnan tudod, hogy túlzottan féltékeny vagy, ami már messze nem a szerelem jele?

  1. Folyamatosan ellenőrzöd, merre jár. Bár normális dolog, ha aggódsz a partneredért, vagy megkérdezed, merre jár, a féltékenység miatt túlzásba eshetsz. Előfordulhat, hogy állandóan hívod vagy üzensz neki, amikor nincs otthon, csak azért, hogy megtudd, hol van. Egyes féltékeny partnerek még helymeghatározó alkalmazásokat is használnak, hogy ellenőrizni tudják a partnerüket.
  2. Csekkolod a hívásait, üzeneteit. Ha kiköveteled, hogy láthasd a telefonját vagy számítógépét, az a féltékenység jele, és ez elég gyorsan mérgezővé válhat. Mindenkinek joga van a magánélethez, még egy romantikus kapcsolatban is.
  3. Nem engeded, hogy találkozzon a barátaival. Ha a legártalmatlanabb kapcsolatait eltiltod tőle, azzal pokolba taszítod a kapcsolatotokat.

A féltékenység ekkor válik veszélyessé

Igen, a féltékenység annak a jele lehet, hogy a partnered irányítani akar. Néha az emberek azért féltékenyek, mert teljes és abszolút kontrollt akarnak gyakorolni a párjuk felett. Ha a partnered elkezdi fokozni a féltékeny viselkedését, vagy megpróbálja irányítani, hogy kivel töltöd az idődet, célszerű véget vetni a kapcsolatnak.

A féltékenység nem mindig utal bántalmazó kapcsolatra, de mindenképpen előfordulhat. Ha a partnered folyamatosan csalással vádol, véletlenszerű időpontokban kezd el hívogatni, hátha „rajtakap” valamin, vagy megtiltja, hogy találkozz a barátaiddal, a családoddal, az annak a jele, hogy a kapcsolatod mérgezővé vált.

A féltékenység lehet a szerelem jele, ha még csak ismerkedtek vagy csupán szimpatizáltok egymással?

Tegyük föl egy baráti társaságban vagytok, vagy suliban, munkahelyen, és van valaki, akivel szimpatizáltok egymással. Ha azt látod, hogy amikor mással beszélsz, netán flörtölsz (vagy csak úgy tűnik, hogy flörtölsz), akkor ő utána elszontyolodik, hűvös lesz veled, akkor valószínűleg féltékeny.

És ez ily módon lehet a szerelem jele is részéről.

Másrészről viszont, ha ismerkedési, randizási fázisról beszélünk, akkor a féltékenységre már az összes fent olvasott állítást lehet alapul venni. A kapcsolat ezen pontján még erősebben érvényesülhetnek a korábbi tapasztalatok, vagy az érzelmek magas hőfoka. Hiszen a kapcsolat éppen bimbózik, kinyílóban van. Ha azonban ő mást szokott meg, vagy nem tartotok még ugyanazon a szinten érzelmileg, akkor lehetnek emiatt surlódások.

Ezekről éppúgy beszélni kell, ahogy egy már kialakult párkapcsolat esetén kell/kellene.

Összefoglalva a féltékenység, mint a szerelem jele kérdéskört

A féltékenység egy bizonyos szintig normális, de ha átcsap uralommá vagy kontrollá, fel kell villanjon a piros lámpa. A szerelem hiánya nem egyenlő a féltékenység hiányával. A féltékenység jelenléte nem a szerelem jele. A féltékenység hiánya közömbösségre utalhat, de nem feltétlenül.

Forrás: Is Jealousy a Sign of Love? When Jealousy Is Healthy and When It’s Harmful (wikihow.com)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük