Ilyen az önbizalom hiányos férfi viselkedése
12 mins read

Ilyen az önbizalom hiányos férfi viselkedése

Az önbizalom hiányos férfi viselkedése lehet aranyos, megmentésre váró kisfiús, azonban ugyanezzel az erővel sötét hangulatba is fordulhat. Felfedem a viselkedései jegyek hátterét, hogy jobban megértsd a lelkét, a gondolkodásmódját.

Az önbizalom hiányos férfi viselkedése: A cuki kisfiú

Bizonyára találkoztál már romantikus filmben visszahúzódó, sokat bénázó főhőssel, aki ennek ellenére szimpatikus lesz egy népszerű lánynak. Tegyük félre a filmbéli romantikát, mert az sokszor elrugaszkodott a valóságtól, azonban lehet, hogy megtetszik Neked is egy aranyos, szerény, alapvetően jó humorú fiú, akit majd minden alkalommal látványosan zavarba tudsz hozni egy-egy mondatoddal, mozdulatoddal.

Ez megmentésre váró fiúcskává teheti az önbizalomhiányos férfit, és felébresztheti benned az „anyai ösztönöket”. Ezáltal vonzóvá válik számodra, és élvezed az irányítást.

Ha ez lenne a helyzet, akkor sok esetben az alábbi viselkedési jegyekkel számolhatsz: 

 • látod, hogy figyel, de nem mer megszólítani
 • amikor beszéltek, sokszor belekavarodik a mondandójába
 • mereven igyekszik vicceset mondani
 • sokszor a maga kárára poénkodik
 • elvörösödik, ha rámosolyogsz, vagy épp aranyos kiskutyaszemeket villant, esetleg összehúzott szemöldökkel kombinálva adja ezt elő.

A bátorítás szárnyakat adhat az önbizalom hiányos férfinak. Megismerheted a legcsodásabb tulajdonságait, miután megnyílt Neked. Szuper, összetett kapcsolatot élhetsz meg vele. Minden csodálatát, amit azelőtt nem mert kimutatni, mert félt a visszautasítástól, most átélheted.

Az önbizalom hiányos férfi viselkedése: A sötét oldal

Az önbizalom hiánynak azonban sajnos vannak súlyos árnyoldalai is. Ugyanis minél kisebb a pasi magabiztossága, annál hamarabb vonzza be a negatív dolgokat.

Az önbizalom hiányos férfi folyton kritizálhat Téged

Előfordulhat, hogy még akkor is lehúz, ha sikereket érsz el. Öntudatlanul ahhoz folyamodik, hogy aláásson téged, vagy a győzelmeidet puszta véletleneknek bélyegzi meg. Egyszerűen fogalmazva, az alacsony önbizalmát rád vetíti ki. A megdöbbentő ebben az, hogy látszólag lehet, hogy ez a férfi nem néz ki önbizalomhiányosnak.

Ha állandóan negatív az élettel kapcsolatban, az is önbizalomhiányra utal

Az alacsony önbecsüléssel rendelkező férfiak gyakran rendkívül pesszimistán viszonyulnak az élethez.

Életkilátásaik és eredményvárakozásaik általában természetüknél fogva negatívak. Ha pedig egy ilyen férfival kerülsz romantikus kapcsolatba, akkor biztosan számos elszalasztott lehetőség áldozatává válhatsz. Hogy miért?

Mert a negatív hozzáállása rád is átragad. Lehet, hogy lassan elkezded fenyegetésként felfogni a lehetőségeket a kihívások helyett. Az alacsony önbecsüléssel rendelkező pasik pedig imádnak folyton panaszkodni.

Csak nyafognak neked, ha elmondod nekik egy bizonyos problémádat. Aligha kapsz majd együttérzést, vagy támogatást a problémád megoldására.

Fél a felelősség-vállalástól

Az imádnivaló kisfiú az ismerkedési időszakban még vonzó lehetett, azonban párkapcsolat esetén komoly hátrány, ha ugyanúgy viselkedik.

Az alacsony önbecsülés egyik legszembetűnőbb jele egy férfi esetében a kudarctól való félelem. Azok az emberek, akik úgy érzik, hogy nem képesek valamit irányítani, nagy valószínűséggel igyekeznek elkerülni azokat a helyzeteket, ahol ezt meg kell tenniük.

Ez abban nyilvánul meg, hogy a férfi gátlásos, ha bármilyen felelősséget kell vállalnia, legyen az kicsi vagy nagyobb.

Akár az olyan apró dolgokat is passzolhatja mint a háziállatok etetése, egészen a nagyobb felelősségekig, mint az összeköltözés vagy a házasságkötés.

Az önbizalom hiányos férfi túlzóan féltékeny

Aki bizonytalan önmagában, attól sajnos természetes reakció, hogy őrülten féltékeny lesz arra, akit maga mellett akarna tartani.

Az, hogy magabiztosnak érzed magad, tisztában vagy a képességeiddel, a megjelenéseddel, a lehetőségeiddel, mind-mind nagy része a magas önbecsülésnek.

A magabiztosság abban, hogy mennyire értékes vagy a partnered számára, kulcsfontosságú a kapcsolat megtartásában.

A pasi bizonytalan vagy zaklatott lesz a pasi barátaid miatt? Nem tetszik neki, hogy a férfi unokatesóiddal és más rokonaiddal lógsz? Gondot okoz neki, ha a szeretteiddel szórakozol, még akkor is, ha az ő jelenlétében teszed?

Ez sajnos mind az alacsony önbizalommal terhelt férfi viselkedésére utal. A leggyötrőbb, hogy sajnos az alacsony önbecsülésű pasik képesek lehetnek agresszív megnyilvánulásokra is féltékenységükben. Ugyanezen okból passzív agresszív reakcióval vagy lelki zsarolással élhetnek.

Pl. Persze, menj el bulizni, addig én itthon maradok egyedül. Nem kell törődnöd velem, csak megtűrt személy vagyok az életedben. 

És ehhez hasonló megállapításokra számíthatsz.

önbizalom hiányos férfi viselkedése.II.

Az önbizalomhiányos férfi kikényszerítheti belőled a szexet

Ha a pasidnak alacsony az önbecsülése, és huzamos időn át negatívan viszonyul az élethez, a dolgaidhoz, akkor az szexuálisan is eltávolíthat tőle. Ezt azonban nehezen viseli, ami nyilván ez nem csak az alacsony önértékelésű pasikra igaz. Ő viszont ezt úgy érzékelheti, hogy nem vonzódsz hozzá. Ezért előfordulhat, hogy nyomást gyakorol rád, hogy teljesítsd a szexuális kívánságait. A férfiak önértékelési problémái gyakran megnyilvánulhatnak a kapcsolatuk szexuális területén is.

Hajlamos a függőségekre

A függőség nem mindig azt jelenti, hogy a férfi dohányzás-, drog- vagy alkoholfüggő. Ezeknek a dolgoknak bármelyikét magában foglalhatja, de semmiképpen nem korlátozódik ezekre a dolgokra.

Lehet, hogy az önbizalomhiányos pasi viselkedése a tisztaság vagy valamilyen más tevékenység megszállottsága felé vezeti. És az is lehet, hogy ideje jó részét annak a bizony dolognak szenteli.

A férfiak önbizalomhiányának gyakori jele lehet a pornófüggőség.

Az önbizalom hiányos férfi egyik viselkedésjegye, hogy könnyen befolyásolható

Az alacsony önbecsülés másik jele egy férfi esetében a hiszékenység. Nagyon könnyen elhisz a pasi valamit, amit valaki más mond neki?

Ez azért lehet, mert hiányoznak nála az alapvető elvek. Az elvek hiánya miatt nincsenek olyan meggyőződései vagy értékei, amelyek mellett kiállhatna.

Ha gyakran látod, hogy ingadozik a véleménye, az önbizalom hiány miatt lehet. Ezt a jelet akkor értheted meg a legkönnyebben, ha könnyen változtatja a hitét vagy a véleményét még olyan helyzetekben is, amikor nincs nyomás alatt.

Nagyon nehezen ismeri be a hibát, és gyötrelmesen nehezen viseli a kritikát

A hibák felfogásának és megértésének mellőzése az alacsony önbizalom jele. Az ember életében elkerülhetetlen, hogy hibákat kövessen el. A közepes vagy magas önbecsüléssel rendelkező emberek ezeket a hibákat fontos élettapasztalatnak tekintik.

Az alacsony önbecsüléssel rendelkező emberek ezzel szemben nehezen tudják felfogni, hogy a hibák csodálatos tanulási lehetőségek. Ezért rendszerint másokat hibáztatnak.

Nem végeznek önvizsgálatot. Nem próbálnak tanulni.

Ugyanitt az önbizalom hiányos férfi viselkedése között szerepel a kritikák drasztikus kezelése

A férfiak és az önbecsülés között nem túl trükkös eligazodni. A legegyszerűbb módja annak, hogy meglásd, mennyire bízik a pasid önmagában, ha elemzed a kritikára adott reakcióját.

A kritika lehet építő jellegű vagy csak negatív. Nem számít. Ha a pasidnak alacsony az önbecsülése, nem fogja jól fogadni a kritikát. Valószínűleg nagyon negatívan fog reagálni bármilyen kritikára, bárkitől.

Az ilyen egyének a kritikát, még ha az építő jellegű is, a jellemük elleni közvetlen támadásnak tekintik. Ezért ellenségesen és dühösen reagálnak rá.

Hogyan kezeld az önbizalom hiányos férfit?

Most, hogy már tudod, hogyan állapíthatod meg, hogy egy srácnak alacsony-e az önbecsülése. Íme, hogyan tudod erősíteni a pasi önbizalmát.

 • Ki kell találnod egészséges módszereket arra, hogyan tudsz megbirkózni a frusztrációval és a dühvel, amikor a pasiddal kell foglalkoznod.
 • Próbáld meg bátorítani őt. Ügyelj arra, hogy ezek a bókok szívből jövők, reálisak és őszinték legyenek.
 • Fogadd el, hogy természeténél fogva védekező természetű, ezért próbáld meg elkerülni az olyan viccek elsütését, amelyeket esetleg magára vehet.
 • Az aktív hallgatás és az empátia a két legerősebb eszköz arra, hogy növeld a férfi önbecsülését. Próbáld meg arra is ösztönözni, hogy pozitív önbeszélgetést folytasson.
 • Az alacsony önbecsüléssel rendelkező emberek magukba zárkózhatnak, és ez az elszigeteltség depresszióhoz és szorongáshoz vezethet. Próbáld meg bevonni az önbizalomhiányos férfit különböző tevékenységekbe és új emberekkel való találkozásba.
 • Próbálj türelmes maradni. Az önbecsülés megerősítése időbe telik.

 

Összefoglalás

Most már ismered, felismered az önbizalom hiányos férfi viselkedését. Észreveheted a jeleket, és lesz elképzelésed, hogyan támogass egy ilyen embert. Nehéz helyzetbe kerülhetsz egy önbecsülési gonddal küzdő pasi mellett, de türelemmel, tudatossággal, őszinteséggel és empátiával messzire juthatsz.

Ha egyszer felismered a jeleket, nem lesz nehéz kezelni őket. És ha már úgy érzed, nincs visszaút, jobb, ha továbblépsz.

Mélyebb szakmai forrás: 10 Signs of Low Self Esteem in a Man (marriage.com)