A szerelem pofonegyszerű definíciója
4 mins read

A szerelem pofonegyszerű definíciója

A szerelem definíciója felettébb egyszerű. Amellett, hogy megfogalmazhatatlan, van néhány kiemelten egybecsengő érzés, amely mindegyikre jellemző lesz.

A szerelem definíciója

Kezdjük akkor a legegyszerűbb magyarázattal, definícióval, ami kellőképpen tudományosan hangzik ahhoz, hogy helyet kapjon ebben a cikkben.

A szerelem egy másik személy iránti mélyen gyengéd, szenvedélyes, gyakran szexuális vággyal vegyes vonzalom

Ugye milyen egyszerű. És ha sorra vesszük az állításokat, mindegyik igaznak bizonyulhat. De ássunk kicsit mélyebbre.

A szerelem intenzív, mély vonzalom egy másik személy iránt. A szeretet azt is jelenti, hogy valaki iránt ezt az intenzív vonzalmat érezzük. A szerelem utalhat arra is, hogy valaki erősen szeret valamit, vagy nagyon szeret valamit. A szeretetnek számos más értelme is van, mind igeként, mind főnévként.

Nehéz megmagyarázni, hogy mi a szerelem. A szerelem az egyik legintenzívebb érzelem, amit az emberek az életben éreznek. Ez a gyűlölet ellentéte, egy másik hihetetlenül intenzív érzelem. Amikor bármit megtennél egy adott személyért, az általában azért van, mert szeretetet érzel iránta.

Sokféle mély vonzalom létezik, amit egy másik ember iránt érezhetsz, és mindegyiket szeretetnek nevezhetjük. Az a szeretet, amit a szüleid iránt érzel, nem ugyanaz a szeretet lesz, mint amit egy közeli barátod vagy egy romantikus partnered iránt érzel. Egy állathoz, például a kutyádhoz is lehet erős érzelmi kötődésed. Ez is szeretet, de nem szerelem.

Honnan „származik” a szerelem?

A Bibliában említett első szerelem nem a romantikus szerelem, hanem a szülői szeretet (1Móz 22). Amikor megszületik egy gyermek, a szülő reakciója erre a személyre, aki nemrég még nem is létezett, az az érzés, hogy „bármit megtennék érte”. A cselekedetben van a szeretet – az érzés megtestesül. Ezért halljuk gyakran azt a mondatot, hogy „nem úgy viselkedsz, mintha szeretnél”. A csontjainkban tudjuk, hogy a szeretet nem csupán egy érzés, hanem egy érzés, amely tettekben árad a világba.

Az emberek között a szeretet egy kapcsolati szó. Igen, lehet szeretni olyan dolgokat, amelyek nem szeretnek vissza – az eget, egy hegyet, egy festményt vagy a sakkjátékot. De más emberek szeretete irányított. Van egy szerető és egy szeretett – nem csak szeretsz, hanem szeretsz valakit. És az igazi szeretet nem csak a szerető érzéseiről szól; ez nem önzés. Az, amikor az egyik ember hisz a másik emberben, és ezt ki is mutatja.

Amikor a Hegedűs a háztetőnben Tevje megkérdezi Golde-tól, hogy szereti-e őt negyedszázados házasság után, a lány fanyar válasza pontosan a lényegre tapint:

Huszonöt éve mosom a ruháidat.
főztem neked, takarítottam a házat
Gyerekeket adtam neked, tehenet fejtem neked
Majd megkérdezi: „Ha ez nem szerelem, akkor mi az?”.

Természetesen lehetséges, hogy mindenféle feladatot elvégezünk valakiért, és közben nem érzünk iránta semmit vagy csak keveset. A szeretet nem arról szól, hogy felbérelt segédnek lenni. A szeretet nem egy hideg lélekkel végzett kötelesség. De nem is olyan szenvedély, amely kegyetlenségben fejezi ki magát, vagy olyan, amely egyáltalán nem fejezi ki magát. Az érzésnek össze kell házasodnia a tettel.

Egészségesebb felfogásunk lenne a szeretetről, ha megértenénk, hogy a szeretet, akárcsak a szülői vagy a barátság, olyan érzés, amely tettekben fejezi ki magát. Amit valóban érzünk, az tükröződik abban, amit teszünk. A költő dala káprázatos és a szenvedély hatalmas, de a szerelem legmélyebb szépsége az, ahogyan megváltoztatja az életeket.

Források: We Are Defining Love the Wrong Way | Time ; LOVE Definition & Usage Examples | Dictionary.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük