Szerelem pszichológia: Tények, Típusok, Tudomány
7 mins read

Szerelem pszichológia: Tények, Típusok, Tudomány

A szerelem pszichológia vagy szerelmi pszichológia tanulságos és érdekes gondolatait vesszük sorra szakértők segítségével. Ez is egy tudomány, ezért számos kutatást vizsgálhattunk meg, hogy megkapjuk a teljes képet.

Szerelem pszichológia

A ragaszkodás a szeretet egyik összetevője. Az erős kötődés sok más állatfajtától különbözteti meg az emlősöket, bár más csoportok – köztük a halak és a madarak – szintén erős társas kapcsolatokat alakítanak ki a túlélésük érdekében.

Egy 2017-es tanulmány az emlősök kötődésének négy típusát írja le:

 • páros kötődések, amikor az egyedek szoros, hosszú távú társas kapcsolatot alakítanak ki.
 • a szülők és csecsemőik közötti kötődések
 • a kortársak közötti kötődések
 • konzpecifikus kötődések, vagyis az azonos fajhoz tartozó egyedek közötti kötődések.

Az emberi szerelem legtöbb esete e kategóriák egyikébe esik. Például a közeli barátunk iránt érzett szeretet a társas kötődések közé sorolható.

A romantikus kapcsolat a párkapcsolatok egyik típusa. Kezdődhet kölcsönös vonzalomként, és idővel szerelemmé fejlődhet.

Amikor kedvelsz valakit, élvezed a társaságát, és törődsz a jólétével. Amikor szereted őt, ezek az érzések feltétel nélküliek.

A szerelem fizikai hatásai

A szerelem többre is képes, minthogy segítsen kötődni egy másik emberhez. Még a fizikai egészségedre is hatással lehet.

A szerelem hatással lehet az immunrendszeredre. Egy 2019-es tanulmány szerint a szerelembe esés a vírusfertőzéssel kapcsolatos védekező válaszreakciókhoz hasonló immunrendszeri változásokat eredményezett.

A szerelem a rák ellen is védelmet nyújthat egy 2021-es tanulmány szerint, amely szerint a párkapcsolatban élő egerek szövetében kisebb valószínűséggel nőttek daganatok, mint a párkapcsolatukat megszakító egerek szövetében.

Tudod szabályozni, hogy szerelmes leszel -e vagy sem?

Úgy érezheted, hogy nem tudod befolyásolni a szerelmet, amit érzel, de egy kutatás szerint ez másként van. A szerelem olyan, mint egy érzelem, amelyet szabályozhatsz azzal, hogy új érzéseket generálsz, vagy megváltoztatod az érzéseid intenzitását.

Az érzelemszabályozási stratégiák közé tartoznak:

 • Helyzetválasztás: a helyzetek elkerülése vagy keresése az alapján, hogy milyen érzéseket keltenek benned.
 • Elterelés: más tevékenységbe való bevonódás az érzéseid erősségének csökkentése érdekében.
 • Kifejezés elfojtása: elrejti, hogy mit érez.
 • Kognitív újraértékelés: gondolatainak megváltoztatása, hogy érzései megváltozhassanak.

Ha tehát csalódott vagy, mert nem viszonozzák az érzéseidet, talán képes lehetsz elterelni a gondolataidat.

A szerelem pszichológia háromszögelmélete

Dr. Robert Sternberg amerikai pszichológus elmélete szerint a szerelem három területen alapul:

 • intimitás (érzelmi)
 • elkötelezettség (kognitív)
 • szenvedély (testi)

Minden egyes terület egy-egy háromszög sarkot képvisel Sternberg háromszög elméletében. Az elmélet a szerelem hét különböző fajtáját veszi számításba, annak alapján, hogy mely tartományokról van szó.

A szerelem típusai pszichológiai szempontok alapján

A Sternberg háromszögelméletében szereplő hétféle szerelem a kapcsolattípusok egész sorát lefedi:

 1. Szeretet. Érzelmi intimitásban osztoztok, de nincs fizikai szenvedély vagy elkötelezettség. A barátság ebbe a kategóriába tartozik.
 2. Belebolondulás. A szenvedély a fellángolás legfontosabb összetevője. Ha fizikailag vonzódsz egy másik személyhez, de nem alakult ki érzelmi intimitás vagy elkötelezettség, akkor ez a rajongás.
 3. Üresség. Amit Sternberg „üres szerelemnek” nevez, az olyan elkötelezett kapcsolat, amelyből hiányzik a szenvedély vagy az intimitás. Ilyen például egy elrendezett házasság vagy egy korábban érzelmi vagy fizikai kapcsolat, amely elvesztette a szikrát.
 4. Romantikus. Amikor romantikus kapcsolatban állsz egy másik személlyel, testi szenvedélyt és érzelmi intimitást osztotok meg egymással, de nem kötöttetek hosszú távú terveket vagy kötelezettségeket.
 5. Társas. Elkötelezettek vagytok és érzelmi kapcsolatban álltok, például legjobb barátok vagy családtagok. A házasságok is lehetnek társas kapcsolatok, ha a szenvedély megszűnt, de még mindig osztoztok az elkötelezettségen és az érzelmi kötődésen.
 6. Társas II.. Ha a szenvedély érzelmi intimitás nélküli eljegyzésbe vagy házasságba sodort benneteket, akkor ez az esztelen szerelem.
 7. Teljesítményköpontú. A teljes szerelem sokak számára a cél, amikor házasságot vagy házastársi kapcsolatot képzelnek el. Ez a fajta szeretet magában foglalja az elkötelezettséget, a szenvedélyt és az érzelmi intimitást.

A szeretetnek sokféle formája van. Egyszerre több embert is lehet szeretni, különböző módon.

Az érzelmi intimitás sok kapcsolatban jelen van, de nem mindegyikben. Ugyanez igaz a szenvedélyre és az elkötelezettségre is.

A kötődés egy másik kapcsolati elem, amely jelen lehet a szerelemben. A pozitív kötődések érzelmileg támogatnak és biztonságérzetet nyújtanak.

 

Források: The Psychology of Love: Theories and Facts | Psych Central

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük