Szerelem vagy Szeretet? Így döntsd el!
11 mins read

Szerelem vagy Szeretet? Így döntsd el!

Szerelem vagy Szeretet? Van hasonlóság a kettő között, mégis elkülöníthetők. Tapasztalatok és szakértők segítségével most Te is tisztába teheted magadban a különbségeket.

Szerelem vagy Szeretet? Segítünk eldönteni.

A romantikus szerelem sok ember számára kulcsfontosságú cél. Akár voltál már szerelmes, akár még csak most leszel először, úgy gondolhatsz erre a szerelemre, mint a romantikus élmények csúcsára – talán még az élettapasztalatok csúcsára is.

Idővel azonban azon kaphatod magad, hogy „szerelmes vagyok” helyett „szeretem” tűnik reálisabbnak. Az, hogy szeretsz valakit ahelyett, hogy „szerelmesnek” éreznéd magad, egyszerűen azt illusztrálja, hogy a szerelem érzései hogyan fejlődnek egy kapcsolat, különösen egy hosszú távú kapcsolat során.

Ha szerelmes vagy feltöltődsz, eufórikus hangulatba kerülsz

Talán nem úgy tűnik, de a szerelem egyfajta tudományos folyamat. A szerelembe esés rengeteg hormonnal jár, amelyek felerősíthetik az érzéseidet, és vadul ingadozhatnak.

Amikor a szerelmed közelében vagy, a dopamin és a noradrenalin szintjének növekedése a következő érzésekhez vezet:

  • öröm
  • szédülés
  • ideges izgatottság
  • eufória

A szerotoninszint csökkenése táplálhatja a rajongás érzését.

A nemi hormonok, mint például a tesztoszteron és az ösztrogén, szintén szerepet játszanak a libidó fokozásával és a vágy érzéséhez vezetnek.

Azonnal újra látni akarod őt

Még akkor is magányosnak érzed magad, ha az egész napot a partnereddel töltöd, amikor elmegy. Kíváncsi vagy, mit csinál, és vajon gondol-e rád. Lehet, hogy már másnapra terveztek egy találkozót, de még mindig azon tűnődsz, hogyan fogod kibírni, amíg újra látod őt.

Ez gyakori, amikor szerelmes vagy. És bár természetesen egészséges, ha egy kis időt távol töltesz a másiktól, ez nem jelenti azt, hogy élvezed is ezt.

Ha akkor sem tudsz másra gondolni, amikor külön vagytok, akkor valószínűleg élvezed a szerelem kínzó boldogságát.

Szerelem vagy Szeretet I.

Szerelem esetén minden izgalmas és újdonsággal teli

A szerelem megváltoztathatja a dolgok látásmódját. Még az olyan mindennapi tevékenységek is, mint a bevásárlás, élvezetesebbé válhatnak.

Más dolgokra is új szemmel nézhetsz. Sok szerelmes ember hajlandóbbnak érzi magát új dolgok kipróbálására, vagy olyan dolgokra, amelyek korábban nem érdekelték, egyszerűen azért, mert a párja élvezi őket.

Semmi rossz nincs abban, ha új dolgokat próbálsz ki. Sőt, az új tapasztalatokra való nyitottság nagyszerű tulajdonság. De elég gyakori, hogy a partner érdeklődési köre befolyásol, ezért ne érezz nyomást, hogy olyan dolgokba is belemenj, amiket valójában nem szeretnél csinálni.

Ha szerelemről van szó, nem bánod, ha önfeláldozónak kell lenned miatta

A szerelem első rohamában úgy érezheted, hogy teljesen odaadó vagy a partnered iránt, kész vagy mindent megtenni, hogy átsegítsd egy nehéz helyzeten, vagy akár csak egy kicsit megkönnyítsd az életét.

Az empátia és a gyorsan növekvő kötődésed táplálhatja a vágyadat, hogy ott legyél mellette, és segítsd őt, ahogy csak tudod. A szerelemmel járó hormonok azonban néha befolyásolhatják a döntéseidet.

Ha késztetést érzel arra, hogy olyasmit tegyél, ami teljesen felforgatná vagy jelentősen megváltoztatná az életedet, szánj rá egy kis időt, és gondold át.

Némi gondolkodás után lehet, hogy mégis fel akarod adni a munkádat, és a pároddal egy másik országba utazni. De győződj meg róla, hogy ezt valóban magadért is szeretnéd megtenni.

Az áldozatok bármilyen szerelemnek részei lehetnek. Sőt, azok a partnerek, akik azért dolgoznak, hogy egymás igényeit kielégítsék, erősebb kötelékben lehetnek. De a szerelmes emberek hajlamosak arra, hogy gondolkodás nélkül előre rontanak és felajánlják a segítségüket.

Szerelem esetén a szex fantasztikus

A szex nem feltétlenül része egy romantikus kapcsolatnak. De ha az, akkor nagy szerepet játszhat abban, hogy beleszeretsz valakibe.

A benne lévő hormonok intenzitása befolyásolhatja a nemi vágyat, növelheti a partner iránti vágyat és a szex közben megélt szenvedélyt.

Amikor először szerelmes leszel, a szex segíthet a partneredhez való közelség növelésében is. A nagyszerű szexuális kémia jó érzéssel töltheti el a szexet, és növelheti a vágyat. Az, hogy szeretnétek felfedezni egymás szexuális érdeklődését, általában nem árt. Sőt.

Mi a helyzet a szeretettel? Mi igaz erre az állapotra?

Szerelem vagy Szeretet II.

A szerelemnek sokféle formája van, és idővel változhat. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan változhatnak az érzéseid, ha szereted a partneredet, de nem feltétlenül érzed magad szerelmesnek belé.

Szeretet esetén biztonságban érzed magad

Amikor először szerelmes leszel, lehet, hogy nemcsak a partneredet idealizálod, hanem magadnak is egy idealizált változatát szeretnéd bemutatni.

Előfordulhat például, hogy mindig igyekszel a lehető legjobban kinézni. Vagy esetleg megpróbálod elrejteni azokat a hibákat, amelyekről úgy gondolod, hogy elfordulhatnak a partneredtől.

Idővel azonban, ahogy a kapcsolatotok erősödik, lehet, hogy egyre nyugodtabban fogod önmagadat adni. Nem aggódsz, hogy dobni fognak, ha a mosogatóban hagyod az edényeket, vagy elfelejted kivinni a szemetet. Elfogadod, hogy mindig mindketten reggeli szájszaggal ébredtek.

Ez nem jelenti azt, hogy nem teszel erőfeszítéseket, hogy fenntartsd a vonzalmat, és segítsd a virágzását. Csak azt jelenti, hogy átálltatok egy reális szemléletre egymás idealizált változatai helyett.

Szeretet esetén nem érzed szükségét, hogy visszatartsd a véleményedet.

Ha szerelmes vagy valakibe, könnyen magadévá teheted a véleményét. Néha talán nem is vagy ennek teljesen tudatában.

Könnyebben megoszthatod nyíltan az érzéseidet egy olyan partnerrel, akit szeretsz, és akivel jól érzed magad. A szerelem gyakran biztonságérzetet közvetít, ezért nem biztos, hogy úgy érzed, hogy a kapcsolat védelmében el kell rejtened az érzéseidet vagy a véleményedet.

Még ha van is egy kis nézeteltérésetek, tudjátok, hogy át tudjátok beszélni.

Szeretet esetén látod (és elfogadod) a jót a kevésbé jóval együtt is.

A párod és te is tökéletlen emberek vagytok. Természetesen vannak jó tulajdonságai, amelyek valószínűleg segítettek abban, hogy beleszeress. De valószínűleg vannak olyan személyiségjegyei vagy szokásai, amelyeket nem találsz olyan nagyszerűnek.

Még azok a dolgok is, amelyek szeretetre méltónak tűntek, amikor először beleszerettél, mint például az, ahogyan a mosogatóban fogat mos, lehet, hogy olyasmivé válnak, amin sóhajtozol és forgatod a szemed.

Ahhoz, hogy szeress valakit, szükséged van arra, hogy teljes egészében lásd őt, és elfogadd minden részét, ahogy ő is látja és elfogadja mindenedet. A kisebb hibák hosszú távon gyakran nem igazán számítanak.

De ha valami mégis zavar, valószínűleg elég kényelmesnek fogjátok érezni magatokat ahhoz, hogy beszéljetek róla, és azon dolgozzatok, hogy bátorítsátok és támogassátok egymást a személyes fejlődésben.

Ebbe nem tartoznak bele a súlyos piros zászlók vagy a bántalmazás jelei. Mindig fordulj szakemberhez, ha bántalmazásról van szó.

Szeretet esetén az intimitás több erőfeszítést igényelhet

Amikor vadul beleszeretettél, valószínűleg állandóan szexeltetek. Ahogy stabilizálódik a kapcsolatotok, minden bizonnyal még mindig szexeltek, de talán ritkábban vagy kevésbé intenzíven.

Amikor először alszol el szex nélkül, vagy töltesz egy éjszakát egyedül, úgy tűnhet, mintha elvesztettél volna valamit. Még az is előfordulhat, hogy aggódsz, hogy a kapcsolatod tönkremegy.

De gyakran ez csak azt jelenti, hogy az élet követelményei miatt szükségessé vált, hogy időt tervezz a partnereddel. Lehet, hogy ritkábban kerül sor szexuális tevékenységre, de az az erőfeszítés, amit a meghitt kapcsolatra fordítasz, még jobbá teheti ezeket a pillanatokat.

Szeretet esetén a kapcsolat több munkát igényelhet

Könnyű mindent beleadni egy kapcsolatba, ha fülig szerelmes vagy. Úgy tűnhet, hogy a kapcsolat zökkenőmentesen, sőt hibátlanul halad, és hogy ti ketten abszolút mindenben egy véleményen vagytok.

Ez azonban idővel nem fenntartható. Előbb-utóbb lehet, hogy a mindennapok intézése érdekében kicsit kevésbé kell a partneredet előtérbe helyezned.

Az együtt töltött idő kevésbé tűnhet természetesnek és könnyűnek, különösen, ha mindketten elfoglaltak vagy fáradtak vagytok. De a szeretet azt jelenti, hogy továbbra is próbálkozol, és igyekszel megmutatni, hogy törődsz vele.

Szeretet esetén inkább mély kötődést érzel a partnered iránt

Valaki szeretete magában foglalhatja az erős kapcsolat és a bizalom érzését. Elég jól ismered a partneredet ahhoz, hogy gondolkodás nélkül sorolhatod a kedvenceidet és ellenszenveidet, értékeidet és erősségeidet.

Valószínűleg ő az első ember, akihez fordulsz, ha lehangoltnak érzed magad, és az első, akivel meg akarod osztani a sikereidet és a törekvéseidet. Egy csapat vagytok. Néha talán még egyetlen egységnek is érezhetitek magatokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük