Meddig tart a szex nélküli párkapcsolat?
9 mins read

Meddig tart a szex nélküli párkapcsolat?

Súlyos kérdés, hogy vajon egy párkapcsolat lehet e- működőképes szex nélkül? Erre többféle válasz létezhet. Ezeknek járunk utána a következőkben. Olvass tovább.

Ez az igazi kérdés – a túl kevés szex probléma? A szexről alkotott nézeteinket számos tényező befolyásolja, és nehéz tudni, mi a „normális”, ha a saját szerelmi életünket a barátainkéhoz hasonlítjuk (vagy a szenvedély extravagáns megnyilvánulásaihoz, amelyeket filmekben látunk, vagy amelyekről könyvekben olvasunk).

Döntsd el Neked milyen fontos a szex

A boldogságod egy szexmentes kapcsolatban attól függ, hogy neked mint egyénnek mire van szükséged. Még ha a partnerednek tökéletesen megfelel a kevesebb intimitás, a te vágyaid akkor is fontos részét képezik az egészséges egyensúly fenntartásának.

Ha a párkapcsolati szexről van szó, a lényeg az, hogy neked kell eldöntened, mi a jó neked. Nincsenek sablonos válaszok; minden attól függ, hogy személy szerint milyen fontosnak tartod a szexet. Ha boldogtalan vagy egy szexmentes kapcsolatban, próbálj meg kommunikálni a partnereddel, hogy kifejezd az érzéseidet.

Működhet a párkapcsolat szex nélkül?

Önvizsgálatot végeztél, konstruktívan kommunikáltál a partnereddel, és még mindig nincs annyi szex, amennyit szeretnél – maradj, a kapcsolatban vagy ne? Sajnos erre a bonyolult kérdésre nem létezik egy általános válasz. „Ez valóban a két emberen múlik. Van egy újabb dinamika az aszexuális emberek között, akiknek kevés vagy egyáltalán nincs szexuális vonzalmuk másokhoz, és a szexuális intimitáshoz sokféle spektrumban közelíthetnek” – mondja a szakértő.

Igazából csak egy világos tanulság van: Ha az igényeidet nem elégítik ki, akkor jó esély van arra, hogy a kapcsolat nem szolgál téged személyes szinten. De ha szereted ezt a személyt, és szeretnéd megoldani a dolgokat, gyakorold az empátiát. „Fontos, hogy ne feledjük, hogy a szex, bár fizikai, mégis kapcsolódik egy érzelmi vágyhoz” – mondta.

Mielőtt eldöntenéd, hogy maradsz -e vagy sem, próbálj ki egy kommunikációt segítő online szexjátékot.

párkapcsolat szex nélkül

A szex nélküli párkapcsolat nem egyik pillanatról a másikra alakul ki

Egyes párok idővel egyre kevésbé lesznek intimek, míg mások már a kezdetektől fogva kevesebbet szexelnek. Talán még azon is elgondolkodik, hogy el kellene-e hagynia – de ha valami megváltozott ön és a partnere között, sokféleképpen fel lehet éleszteni a szikrát. Az első lépés az, hogy vessünk egy pillantást a kapcsolatunkra, hogy megértsük, miért nem szexelnek annyit, amennyit szeretnének.

Nem ritka, hogy szerelmi életünk különböző szakaszokon megy keresztül. Néhány pár számára normális, hogy kevésbé intim, míg másoknál idővel csökkenés tapasztalható. Ha azon tűnődsz, hogy a szexmentes kapcsolat egészséges-e, először is meg kell értened, mi okozza: Vizsgáld meg a kapcsolatod néhány különböző szempontból.

Túl elfoglaltnak érzed magad, és nehezen találsz időt az intimitásra, vagy úgy érzed, hogy az érzelmi kapcsolatod a partnereddel elhalványul?

Mi okozhatja, hogy szex nélkülivé válik a párkapcsolat?

  1. A szokásosnál elfoglaltabb vagy: Ez gyakrabban előfordul, mint gondolnád. Valamilyen esemény, például egy betegség vagy egy új baba megszakítja a pár szokásos szexuális menetrendjét, feltehetően átmenetileg, de a szexuális kapcsolat egyszerűen nem folytatódik” – mondja Isadora Alman, szakvizsgázott szex- és házasságterapeuta. A mentális egészségügyi problémák, például a depresszió vagy a szorongás szintén hatással lehetnek a szexuális vágyra és a libidóra.
  2. Szülőkké váltok: Ha a szex megszűnik, amint a gyerekek belépnek a képbe, egyes párok számára kihívást jelent, hogy szexuális lényként tekintsenek partnerükre, és ne csak a gyerekeik szüleiként. A szülés utáni depresszió, amely mindkét szülőt érintheti, szintén hatással lehet a szex iránti vágyra. „A szexuális szárazság folytatódik, és elég gyakran senki sem hozza szóba a témát, amíg az egyik vagy a másik számára kritikussá nem válik. Ez a helyzet akár évekig is eltarthat”. Ha a szexet házimunkának tekintik, fontos, hogy mindkét partner szakítson időt az intim együttlétre. Végtére is a szex alapvető része a kapcsolatnak azzal, akit a legjobban szeretünk – és egy kis kihagyás után izgalmas lehet újra együtt ágyba bújni.
  3. Megváltozott vágyak: Előfordulhat, hogy az egyik partner már nem érzi magát felizgatottnak a másiktól, vagy azért nem vágyik a szexre, mert valaki máshoz vonzódik. „A panaszkodó általában „okot” ad, például a partner súlygyarapodását vagy azt, hogy nem hajlandó olyan típusú szexben részt venni, amilyet [ő] kedvel” – mondja Alman. „Az illető úgy tanulhatja meg újra szeretni a partnerét, ha arra összpontosít, hogy mi az, ami szerethető, ami eredetileg beindította, vagy mi az, amin változtatni lehetne, ami újra felébreszthetné a szeretetet és a vágyat.”

Egy szexmentes kapcsolatban sokkal hosszabb időszakok telhetnek el a szex között. Annak megállapításához, hogy valóban szexmentes kapcsolatról vagy egy gyakoribb szárazságról van-e szó, tegye fel magának a következő kérdéseket

Több gyermeked van vagy újszülött érkezett a családba? Ez befolyásolhatja az alvás zavarát, a szülők megnövekedett felelősségét stb., ami a szexet háttérbe szoríthatja. A gyermekvállalás egy évig vagy még tovább is befolyásolhatja a szexuális életet.

Mi a természetes vagy normális szexuális ritmusod? Néhány párnál előfordulhatnak olyan időszakok, amikor sok szexet élnek át, de aztán vannak olyan hűvösebb időszakok, amikor kevésbé aktívak.

A munkahelyi változások, a költözés, egy családtag elhunyta, egészségügyi problémák stb. szintén olyan dolgok lehetnek, amelyek befolyásolhatják a szexuális szintet a kapcsolatban.

Állítja A szakértő. 

Azért ragaszkodsz a szexhez, mert ez az, ami miatt úgy érzed, hogy kötődsz a partneredhez? Ha ez a helyzet, fontos, hogy beszéljetek a pároddal hogy megállapítsátok, mi okozza a kapcsolat megszakadását.

A szex fontossága a párkapcsolatban

Amikor intim kapcsolatban vagyunk a partnerünkkel, megerősítjük azt az egyedülálló érzelmi köteléket, amely a fizikai közelséggel jár. De az, hogy milyen gyakran szexelünk, nem mindig méri a boldogságunkat – és mint minden más dolog a szerelemben, a vágyainkat is csak mi magunk határozhatjuk meg.

„Azt hiszem, gyakran azt kérdezik, amikor a „mennyire fontos a szex” kérdést teszik fel: „Milyen gyakran kell a partneremnek és nekem szexelnünk ahhoz, hogy normálisnak tekintsük?”- meséli a szakértő.

„Évente egyszer vagy naponta egyszer; ha bármi is történik közöttük, az elegendő szex, akkor nincs probléma. A külső megerősítés kérése irreleváns.” Más szóval, amíg mindkét partner boldog, nincs szükség arra, hogy a szexuális életük gyakoriságát másokéhoz hasonlítsák.

Egy pár azért maradhat együtt egy szexmentes párkapcsolatban, mert a partnerük a legjobb barátjuk vagy az „ideális” partnerük.” Ez nem jelenti azt, hogy örökre megrekedsz egy szexmentes kapcsolatban – ha nem kapod meg, amire szükséged van, fontold meg, hogy megbeszéled a témát a partnereddel.

Forrás: Kéjeskínok.hu